Yunan Mutfağı - Halkidiki - Sithonia nerede ne yenir?

Komşumuz olduğundan mı, ortak kültürümüzden mi kaynaklanır bilmem ama Yunanistan’da yediğim her yemek bana müthiş lezzetli geliyor. Oradaki deniz ürünlerini, kızartmaları, zeytinyağlıların başka biryerde tadı yok gibi. Akşam yemeği güneş geç battığı için geç başlıyor. Restorantlarda aceleniz var ise yemeyin:) Onlar keyif insanı ve acele etmiyorlar. Siz acele edince de kızıyorlar:) Her akşam keyifle yemekler yeniyor. 3 senedir gittiğimiz Chalkidiki-Sithonia adasında yediğimiz yemek ve fiyatları paylaşacağım. Yunanistanda en şık gördüğünüz yerde bile fiyatlar ortalama. Özellikle Yunan Tavernaları aşağı yukarı aynı fiyatta ve yakın menülerde. Bazen sunum ve yapılış tarzı değişiyor. Restoranlar arası tabak başı 1-2 euro oynar. Fotoğraflara baktıkça, koşa koşa gidip sofrayı donatasım geldi. 



x

Kavala - Allatino: Ara sokakta yer alan bu kafeye her yolculuğumuzda uğruyoruz. Kavala kurabiyeleri çok lezzetli. Bir soluklanıp, yola devam ediyoruz. 
Frappe - 2.5 euro (Köpüklü neskafe gibi, soguk servis edilir. Kahve önce köpürtülü üzerine isteğe göre süt ve su ilave edilerek, bol buz atılır. Şeker miktarını hazırlamadan önce size soruyorlar.)
Ispanaklı peynirli börek - 2.5 euro
4 adet kavala kurabiesi - 1.6 euro




Vourvourou - Paris Restorant: Bu bölgedeki en güzel deniz restorantı. Herşey çok lezzetli ve deniz kenarında. Gün batımını izlerken yemek yemek çok keyifli. 2 senedir hep aynı çalışanları görüyoruz.
Fried zucchini - 4 euro
Paris Salad - 5.5 euro (Roka, kurutulmuş domates ve balsamic sosu ile harika bir salata)
Grilled sardines - 6 euro
Red mullet - 12 euro (3 adet orta boy kızartılmış)

Fried fresh kalamar -  14 euro
Sword fish - 14 euro
Traditional dolmades - 4 euro
Tsatziki - 3 euro
Grilled octopus - 9 euro

Agios Nicholou - Makhs: Tepede arada kalan bu güzel Yunan kasabasının harika bir meydanı var. Her Cuma meydanda eğlence oluyor. Bu restorant meydana giderken kçşede kalıyor. Kendi düzenlediği müzik geceleri var ve çok eğlenceli. Yemekleride şahane..
Green salad-3.5 euro (Haşlanmış yeşil otlar)
Grilled sardines - 6.5 euro
Mussel saganaki - 6.5 euro (bol hardallı)
Amstel (bira) - 1 euro
Birde küver alıyor birçok yer gibi ekmek ve su için kişi başı 1 euro

Canlı müzik akşamı yine aynı yere yemeğe gidiyoruz. Türk sanat müziği çalıyorlar. İnsanlar genelde 21:00 sonrası gelmeye başlıyorlar. Müzik ve ortam güzel.

Neos Marmaras - Ta Kymata: Türklerin bu restorant için patates kızartması güzel yazmasını anlamıyorum! Buraya patates kızartması yemeyemi geliyorsunuz. Buranın balıları harika, mutlaka taze balık sipariş verin. Karidesleri de taze ve lezzetli.

Greek Salad - 6 euro (Domates,salatalık,soğan ve sert beyaz peynir ile geliyor)
Fried zucchini - 3.5 euro (Eşimin en sevdiği yemek, kabakları ince ince kızartıyorlar, her akşam mutlaka yiyoruz)
Fresh shrimps in tomato sauce - 16 euro
Fresh Squid - 12 euro (300g)
Ouzo plomari - 6.5 euro
Ekmek - Kişi başı 1 euro (Kızarmış, kekikli ekmek geliyor, şahane)
Su - 1.5 euro

Dorado - çipura 1 kg-40 euro, 750g için 28 euro ödedik. Balığı servis ederken, limon ve zeytinyağı ile harika bir sos hazırlıyorlar.


Neos Marmaras, Sithonia adasının en büyük yerleşim yerlerinden biri. İki adet balık alabileceğiniz yer var. Öğlene kadar gitmezseniz bitiyor. Bizde akşama mangal yapmak için büyük bir balık alıyoruz. Kırmızı-Dorado balığını (880g) alıyoruz ve 18.60 euro ödüyoruz. Vourvourou da kamp alanı var, burada piknik yapıyoruz. Ancak çok fazla sinek gelebiliyor, önleminizi alın:) Neos Marmarasta, merkeze inerken sağda ufak bir fırın var, kruvasanları harika. Hele çikolatalıları, çok lezzetli.

NOT: Yukarıdaki bilgiler Temmuz 2015 yılına aittir. Yunanistandaki ekonomik kriz sonrası fiyatlar %10 artmıştır.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,