Balkabaklı Çorba ve Fırınlanmış Balkabağı - Pumpkin Soup and Oven Baked Pumpkin


Bu balkabağı kışın en çok satın aldığım sebze. Kendisi hem tatlı hem tuzlu olarak tüketildiği için bizim evin en iyi alternatifi. Özellikle fırında patates yada balık, tavuk varsa yanına salata gibi zeytinyağlı-sarımsaklı olarak fırına atıyoruz. Dışı çıtır içerisi hafif yumuşak kalan kabak tatlı-tuzlu arasında yemekte dengeleyici olarak güzel bir seçenek oluyor.

Bu sene bahçede yetişen kabaklardan bir tanesi evimizin üst köşesinde misafir. Ama daha kesmeye gözümüz yemediği için hazır alıyoruz hala..:)


Bu tarifi Almaya’da tanıştığım arkadaşım Maria’dan öğrendim. Beraber mutfağa girmekten büyük keyif aldığım insanlardan. Türkiye’ye geldiklerinde pazarda kabak aradık, aslında kendisi sarı uzun kabaklardan arıyordu ama her yerde bulmamız mümkün olmadı, sonra balkabağı ile de olur dedi. Tuzlu ve balkabağı..:S Şaşkınlığımızı deneyerek atacağımızı düşünerek, akşam yemeği için Maria hazırladı. Hepimiz bayıla bayıla yedik. Bizim için farklı bir tad idi. Alışık değildik ne de olsa. Hazırlanma aşaması oldukça kolay ve pratik. Bir günde Maria’nın bize bıraktığı kek tarifini paylaşmak isterim.


Balkabağının kabuklarını soyduktan sonra ince ince dilimlenir. Dilimlerin büyüklüğünü isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben bazen bütün dilimi ince ince kesiyorum bazen daha küplere yakın halde. Bir tepsiye zeytinyağı döküp, ince ince dilimlediğim 2-3 diş sarımsağı (1-2 dilim kabak için) yağ ile beraber tepside gezdirerek sarımsak tadı yağa geçsin diye gezdiriyoruz. Daha sonra kabakları koyup, üzerine ince bir katman tuz ve karabiber gezdiriyoruz. Daha sonra 200 derecede kabaklar iyice kabuk tutup, çıtırdayana kadar pişiriyoruz.

Ayrıca önceden pişirdiğiniz kabakları, suyunu süzüp, derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan önce buzdolabına indirerek, yavaş yavaş ısınmasını sağlayın ve kullanın. Her an elinizin altında olur ve kek, sütlü kabak yapmak için kullanabilirsiniz. En son denemem olan kabaklı bisküvilerde oldukça lezzetliydi!

Birde Balkabağı çorbası tarifi paylaşmak istiyorum. Bence bu çorbaya en lezzet katan kısım kesinlikle tavuk suyu. Çorbaya aromatik bir tad katarak, zenginleştiriyor. Servis yaparken, üzerinde biraz krema gezdirebilirsiniz ama ben sade tercih ediyorum. Yağ ve kalori katmaya gerek yok sanırım Ama görüntü olarak sarı-beyaz müthiş görünüyor orası ayrı bir nokta;) Bu tarifi superanne sitesinden aldım, ellerine sağlık.


Balkabaklı Çorba

2 adet havuç,
2 adet patates,
2 orta boy dilim bal kabagı,
500 ml tavuk suyu,
2 diş sarımsak,
1 orta boy soğan,
2 defne yaprağı,
tarçın, zencefil, muskat

1 yemek kaşığı un ve 400ml süt


Tavuk suyun da, balkabağı, havuç ve patatesi içerisinde defne yaprağı,soğan, sarımsak ile beraber pişiriyoruz. Sebzeler pişince defne yapragını çıkartıp blendır yardımı ile sebzeleri püre haline getiriyoruz.

Hepsi piştikten sonra, 1 yemek kaşığı unu tavada kavurup süt ile beraber karıştırarak ısıtıyoruz. Ilık haldeki süt ve unu yavaş yavaş çorbaya ekliyoruz. en son bir tutam tarçın, biraz muskat rendesi ve taze zencefil rendesi ile baharatları atarak, çorbamız servise hazır..

Soğuk kış günlerinde bol karabiberle beraber servis ediniz.

Afiyet olsun..

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,